Bebek Dostu Hastane
06 Aralık 2018

Bebek Dostu Hastane Kriterleri


Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik sağlık bakanlığının çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti verilen hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 'Bebek Dostu' hastaneler programı başlatılmıştır. Doğum hizmeti verilen hastanelerde gebelikten itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler 'Bebek Dostu Hastane' ünvanını almaktadır.Hastanemize Sağlık Bakanlığı tarafından 2018 yılında Bebek Dostu Hastane ünvanı verilmiştir. Bebek Dostu Hastane olarak tüm personele emzirme danışmanlığı eğitimi düzenli olarak yapılmaktadır.
Hastanemizin amacı t
üm doğan bebeklerin anne sütü almasını ve bu sayede kendine güvenen sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamaktır.Ayrıca annelere verilen eğitimlerle sorunsuz bir emzirme dönemi sağlayarak anne bebek ilişkisini güçlendirmektir.


2_anne_sutu.png        



BEBEK DOSTU HASTANE KRİTERLERİMİZ

1. Emzirme politikamız tüm sağlık personeli tarafından bilinmektedir.

2.Tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme konusunda eğitilmiş ve gerekli sertifikalar alınmıştır.

3.Hamilelere anne sütü, emzirme ve gebe beslenmesi hakkında eğitim yapılmaktadır. bu program çerçevesinde gebe okulu eğitimi, loğusa eğitimleri düzenli olarak hastanemizde verilmektedir.

4.Doğum sonrası öncelikli hedefimiz bebeklerin annesiyle tensel temasını başlatıp, en fazla yarım saat içerisinde emzirmeye başlanmaktadır. Hatta doğumu yaptıran ekip tarafından epizyo dikimi sırasında bebek anne üzerine yatırılarak anne bebek arası tensel temas sağlanmaktadır.

5.Tıbben gerekli olmadıkça yeni doğanlara anne sütü dışında gıda verilmemektedir.

6.Anne ve bebeğin aynı odada kalması sağlanmaktadır.

7.Bebek her istediğinde emzirme teşvik edilmelidir.

8.Bebeklere emzik ve biberon verilmesi engellenmektedir. Mama numuneleri mama kitapcıkları, posterleri mamayla ilgili promosyonlar hastanemizden uzak tutulmaktadır.

9.Anneler kadın doğum servisinde loğusa eğitimi alıp taburcu olduktan sonra tekrar hastaneye çocukları için başvurduğunda anne sütüyle ilgili eğitimleri tekrar pekiştirilmelidir.

10.Taburcu olan annelere bebeğini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, 6 aydan sonra ek gıdaya başlanması ve iki yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi,6aydan sonra ek gıdaya başlanması ve iki yaşına kadar anne sütüne devam etmesi teşvik edilmektedir.

11.Kurumun her sahasında Uluslararası Mama Kodu Uygulamaları benimsenmekte ve uygulanmaktadır.



images (2).jpg